ERIC KELLERMAN

ERIC KELLERMAN

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

 

erick10

Eric Kellerman, Brit van geboorte, woont al meer dan de helft van zijn leven in Nederland. Lange tijd doceerde hij met veel plezier Engelse Taal en Cultuur en Taalwetenschap aan de Radboud University Nijmegen.

ERIC KELLERMAN
naaktfotografie

Fotograferen deed hij al vanaf zijn 18de: “Als hobby, niets specifieks. Iedereen maakt foto’s”. Dat hij toch bovengemiddeld goed kon fotograferen ontdekte hij pas op latere leeftijd. Tegenwoordig houdt de 74 jarige, gepensioneerde Kellerman zich dan ook fulltime bezig met zijn ware passie: naaktfotografie.


Hij is geen ‘dirty old man’ of een ‘creepy guy with a camera’. Zeker bij naaktfotografie moet men de indruk weten te vermijden dat men oneerlijk of niet integer te werk gaat. Vrouwelijk schoon dan hij wel erg waarderen. Zoals hij het stelt: “ Mijn werk heeft weinig met erotiek te maken, dat sommigen dat anders bekijken is een gegeven. Dat heb je nu eenmaal met nudes, mensen weten vaak niet wt ze er van moeten vinden. Wat ik doe is mogelijk pikant, maar bovenal artistiek, hoop ik. Een goede naaktfoto is innoverend en bevredigt de geest en het hart.


THE BOX

ERIC KELLERMAN
vervreemdende bloot

Basale belichting, een kist van één bij één en een halve meter diep, prachtige naakte dames die hun atletische lichamen in de meest onmogelijke posities wurmen: het zijn de simpele ingrediënten van Kellermans adembenemende fotoserie The Box.
Geen pose is hetzelfde, zoals geen lichaam gelijk is. Ledematen leiden het oog van de ene hoek naar de andere, het vervreemdende bloot houdt voor altijd de aandacht vast. Kist, na kist, na kist.


ERIC KELLERMAN
De kist stond thuis in mijn studio

We bekijken een bijzondere serie van zijn hand, The Box, Ontklede vrouwen in een kubus van mdf, hangend, zittend, gebukt, gebogen, ondersteboven, een enkeling zelfs springend. Kellerman ‘schoot’ zijn eerste vrouw-in-de-doos in 2004. Mensen in een doos of kist fotograferen is niet nieuw. Denk maar aan de werken van Ruth Bernard. Met liggende vrouwen dan, heel sereen. Kellerman kwam op het idee dankzij een van zijn modellen. “De kist stond thuis in mijn studio, voor praktische doeleinden. Tot iemand er tijdens een fotoshoot in ging zitten. Ik had gaten in de kist gemaakt om het te kunnen dragen, maar zij hing haar handen en voeten erin. Toen ben ik wat gaan experimenteren”.


ERIC KELLERMAN
professionele modellen

De meeste Box-foto’s dateren van de laatste drie jaren. “Ik denk niet dat ik ooit ophoud met deze serie, het is een ongoing project. Ik heb het ook liever niet over modellen, daarmee doe ik de dames waar ik mee samenwerk tekort. Er zitten wel professionele modellen tussen, maar ook danseressen, atleten, een acrobaat en zelfs een martial arts expert. Allemaal voegen ze iets unieks toe, daarom noem ik ze liever medewerkers. Fotograferen is voor mij een sociale gebeurtenis, interactief, een evenwicht van geven en nemen”.

Het mooie daarbij, legt Kellerman uit, is dat hij vrijwel niemand streng hoeft te regisseren. Integendeel, dat zou juist de magie verbreken: “De passie van bijan al deze dames is immers bewegen. Ze kennen hun lichaam en willen steeds graag de grenzen opzoeken”. Fysiek, maar ook wel eens wat de kist betreft. Dan verbreken ze de regels, zoals “blijf binnen de Box”. Kellerman “ Ik laat ze hun gang gaan en hou elke beweging in de gaten. Een goede houding probeer ik dan te verfijnen, positie van vingers, voeten, haren, dat soort details”.

Ik plan alleen globaal, ik doe geen metingen. Niet van licht en ook niet van posities. Ik wil creëren, dat moment van ontdekking, de huivering, de frisson: dat zoek ik. Het beste moment is vaak als iemand even de camera vergeet en dan onbewust een haar uit het gelaat veegt.

The best poses happen between poses, is een uitspraak van hem.


ERIC KELLERMAN
performance art

De serie is een hommage aan vrouwelijke schoonheid, antwoordt Kellerman op de vraag wat hij met de serie wil bereiken. “ Ik hou van lijnen, van vormen en niet van de diepere betekenissen op psychologische inzichten”. Het danselement is voor Kellerman erg belangrijk. “Ik zie The Box als performance art, een soort frozen dance. Iedereen die iets in de kist doet, doet iets anders. Ook al lijken de poses op elkaar, het ‘materiaal’ waarmee je werkt, met menselijk lichaam, is altijd anders. Geen houding is dezelfde. Dat maakt het interessant, spannend. Ook voor mij, tijdens het fotograferen. Je weet nooit wat er gaat gebeuren.


ERIC KELLERMAN
symbolisch

Interessant aan deze serie is ook dat het zo verschilt van Kellermans andere werken. Dat is vrij afstandelijk, filosofisch, duister. The Box is open en bloot, letterlijk en figuurlijk. Weg uit de duisternis. “In mijn studio gebruik ik veel indirecte belichting, werk veel met chiaroscuro, heel subtiel. The Box is het tegenovergestelde, volop belichting, heel direct.”
“Grappig is dat ik door mannen wel eens op het matje geroepen wordt. Die verklaren dat ze vrouwen niet zo ‘opgesloten’ of ‘onderdrukt’ wensen te zien, ze maken er meteen iets heel symbolisch van. Terwijl de vrouwen, zeker de dames waarmee ik werk, dan ertegenin gaan en zeggen dat het gewoon beelden zijn die hun kracht en vindingrijkheid tentoonstellen.

Het is letterlijk, puur esthetisch. Nothing more, maar zeker nothing less.

ERIC KELLERMAN

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven