ROBERT PALMER (Decadent met stijl en humor)

ROBERT PALMER (Decadent met stijl en humor)

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

 

[embedded content]

De Britse rockzanger die tijdens de laatste decennia van de vorige eeuw met zijn verzorgde gentleman-look, strak geproduceerde song hits en onvergetelijke clips de een na de andere hit scoorde. Zijn bekendste songs zijn ‘Addicted to Love’ en ‘Bad Case of Loving You’.

De Britse popmusicus Robert Palmer werd in januari 1949 geboren als Alan Palmer in Balley in Yorkshire. Robert bracht zijn jeugd door op Malta, waar zijn vader officier was bij de Royal Navy. Terug in Yorkshire leert de 19 jarige Palmer gitaar spelen en richt hij zijn eerste bandje op.

VINEGAR JOE

ROBERT PALMER (Decadent met stijl en humor)
ROBERT PALMER

Professionele ervaring deed hij op in de Alan Brown Set. In 1970 versterkte hij de uit twaalf man bestaande jazzrockband Dada die later werd omgevormd tot Vinegar Joe.
Deze band bestond naast Robert Palmer uit Elkie Brooks, Mike Deacon, Pete Gage, Pete Gavin en Steve York. Ondanks een ijzersterk repertoire en een aantal prima platen brak Vinegar Joe niet door.


SOLOARTIEST

Als deze laatste band in 1994 uiteen valt, blijft Robert Palmer solo bij Island Records. Hij brengt daar hetzelfde jaar nog zijn eerste soloplaat uit ‘Sneaking Sally Throu the Alley’, gevolgd door ‘Preasure Drops’ in 1975 en ‘Some People Can Do What They Like’ in 1976. Palmer gaat op de Bahama’s wonen en in 1978 verschijnt het album ‘Double Fun’ met zijn eerste wereldwijde, zij het bescheiden hits ‘Every Kinda People’ en ‘Best of Both Worlds’.


BAD CASE OF LOVIN’ YOU

Het jaar daarop breekt Palmer verder door met het stevige rocknummer ‘Bad Case of Loving You (Doctor, Doctor)’. En in 1980 gaat het erg hard, hij haalt de hitlijsten met ‘Can we still be friends’, geschreven door Todd Rundgren. En later in het jaar verschijnt het album Clues met de singles ‘Johnny and Mary’ en ‘Looking For Clues’. Het zijn geen nummer 1-hits maar Palmer vestigt zijn naam als constante leverancier van goede popsongs die veel op de radiostations over de hele wereld worden gedraaid.


POWERSTATION

Midden jaren ‘80 wordt hij gevraagd bij het muzikale uitstapje van John en Andy Taylor van Duran Duran ‘The Power Station’. Het trio, met ook drummer Tony Thomson van Chic, maakt een door voormalig Chic-producer Bernard Edwards geproduceerd album met daarop de singles ‘Some Like It Hot’ en de T.Rex-cover ‘Get It On’. Palmer wil niet meewerken aan de liveoptredens van The Power Station en verlaat de band.


ADDICTED TO LOVE

Nog datzelfde jaar verschijnt zijn eigen album ‘Riptide’, weerom geproduceerd door Bernard Edwards. De single ‘Addicted To Love’ wordt een wereldhit, niet in de laatste plaats door de opvallende, uitdagende videoclip die door MTV gretig wordt vertoond. Hij wint er een Grammy mee. Met de tweede single van Riptide, ‘I Didn’t Mean To Turn You On’ herhaalde hij setting, een clip met dezelfde sexy damesband op de achtergrond. In de videoclip werd hij begeleid door een band van vijf bloedmooie dames in korte zwarte, ietwat doorzichtige, jurkjes met ‘stockings en high heels’. Hun uitdrukkingsloze blik en vuurrode lippen werd perfect geregisseerd door de modefotograaf Terence Donovan.


SIMPLY IRRESISTIBLE

In 1987 verhuist naar Zwitserland. Een jaar later scoort hij opnieuw met ‘Simply Irresistible’,waar hij ook een Grammy voor krijgt en ‘She Makes My Day’. In 1990 brengt hij de single ‘I’ll Be Your Baby Tonight’ uit samen met UB40, waarmee hij al eerder toerde.
Met ‘Mercy Mercy Me’ behaalt Palmer in 1991 een laatste hoogtepunt. In de jaren ’90 brengt hij met regelmaat singels en albums uit, toert over wereld en treedt op in allerhande tv-shows. Echte hits blijven uit, maar Palmer blijft een hooggewaardeerde artiest die een apart plekje in de popmuziek inneemt.


BLUES-BROTHER

Na vijf jaar verschijnt er in 1999 een album met nieuw materiaal ‘Rhythm and Blues’. In 2003 brengt Palmer een album uit vol blues-songs ‘Drive’. Critici roemen zijn terugkeer naar de Blues en Rhythm & Blues.
Tijdens de promotietour voor dit album krijgt Robert Palmer op 26 september 2003 in het Warwick Hotel te Parijs een hartaanval. Palmer was daar met zijn partner Mary Ambrose voor een korte vakantie na een televisieoptreden in Groot-Brittannië.

ROBERT PALMER (Decadent met stijl en humor)

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven