5 moedige en bekende vrouwen die borstkanker overleefden

5 moedige en bekende vrouwen die borstkanker overleefden

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

Alleen al in Nederland worden ruim 14.000 vrouwen per jaar met een vorm van borstkanker gediagnosticeerd. Een aantal factoren, zoals erfelijkheid en leeftijd, kunnen het risico op het krijgen van deze ziekte vergroten. Maar dat betekent niet dat een vrouw zonder deze risicofactoren zich weinig zorgen hoeft te maken. Het kan helaas iedereen overkomen…

5 moedige en bekende vrouwen die borstkanker overleefden

De 5 onderstaande celebraties kregen ook een klap in hun gezicht toen ze hoorden dat ze borstkanker hadden. Ze hebben ervoor gekozen om er open over te zijn. Niet alleen om steun te zoeken in hun strijd of verwerking, maar ook om bewustwording te creëren. Want hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op genezing is.

Cynthia Nixon

De meesten zullen haar vast kennen als de vurige roodharige Miranda uit Sex and the City. Zij werd in 2006 op 40-jarige leeftijd gediagnosticeerd. Ook haar moeder had de ziekte gehad en het gelukkig overleefd. “Door de ziekte van mijn moeder was ik al heel erg bewust van het feit dat er dus bij mij ook een grote kans was op borstkanker. Dat heeft mij al enorm gesterkt toen ik uiteindelijk zelf ook het nare nieuws ontving”.

Bewustwording is dus voor haar ook een reden geweest om, toen ze de ziekte overwonnen had, ambassadrice te worden van de Susan G. Komen Breast Cancer Foundation. Met haar sterrenstatus hoopt ze dan ook veel vrouwen te kunnen bereiken met haar verhaal.

5 moedige en bekende vrouwen die borstkanker overleefden

Photo: www.independent.co.uk

Kylie Minogue

Hoewel borstkanker veelal op een oudere leeftijd voorkomt, velt het toch ook jonge vrouwen. De Australische zangeres Kylie Minogue werd in 2005 op 36-jarige leeftijd gediagnosticeerd. Ze streed 4 jaar lang tegen de ziekte.

Toen ze ‘schoon’ verklaard was, kroop ze, enkel gehuld in een laken, voor de lens van Mario Testino. Met dit statement zette zij zich, met vele bekende sterren, in voor de campagne Fashion Targets Breast Cancer. Sinds de oprichting is er al ruim 10 miljoen opgehaald!

5 moedige en bekende vrouwen die borstkanker overleefden

Photo: http://www.mitrofm.com

Angelina Jolie

Op 37-jarige leeftijd onthulde Angelina dat ze drager is van het BRCA1 gen. Ze had hierdoor maar liefst 87% kans op borstkanker, en 50% op eierstokkanker. En aangezien ze haar moeder aan die laatste ziekte verloren had, maakte ze de ontzettend moedige keuze om haar borsten én eierstokken preventief te laten verwijderen.

In The New York Times schreef ze: “Het is niet gemakkelijk om te vertellen, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Mijn kans op borstkanker is geslonken naar 5% en ik kan dus met een gerust hart tegen mijn kinderen zeggen dat zij hun moeder niet gaan verliezen aan borstkanker.”

5 moedige en bekende vrouwen die borstkanker overleefden

Photo: http://wallpaperswide.com/

Christina Applegate

De ziekte werd ook op zeer jonge leeftijd bij actrice Christina Applegate ontdekt. Ze was toen 37. Ze besloot om haar beide borsten te laten amputeren. Hoewel het in het begin erg onwennig was om ‘nep borsten’ te hebben, schroomt ze tegenwoordig niet om een jurk met laag uitgesneden decolleté te dragen.

In 2008 zei ze in de talkshow van Oprah Winfrey dat ze het een enorme emotionele ervaring vond. Het gaf haar als bekend persoon wel de kans om groots naar buiten te treden met haar ervaring en daardoor te strijden voor vroegtijdige detectie van de ziekte.

5 moedige en bekende vrouwen die borstkanker overleefden

Photo: https://journeyingbeyondbreastcancer.com/

Anastacia

Dat de ziekte hardnekkig kan zijn, ondervond zangeres Anastacia. Ze werd maar liefst 2 keer door de ziekte getroffen, in 2003 en in 2013.
“Toen ik voor de tweede keer gediagnosticeerd werd met borstkanker was er geen twijfel over dat ik mijn borsten zou laten amputeren. Ik kon niet nog een paar jaar leven met het idee dat het weer terug kon komen.”

Ze had veel steun aan de ‘coming-out’ van Angelina Jolie toentertijd. Het sterkte haar dat ze niet de enige was en hoewel ze Angelina nog nooit ontmoet had, voelde het als een enorme steun.

5 moedige en bekende vrouwen die borstkanker overleefden

Photo:https://www.auspop.com

Steun Pink Ribbon tijdens de Borstkankermaand
Helaas zijn borsten niet altijd om te lachen. Maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt namelijk te maken met borstkanker. Oktober is de maand waarin extra stilgestaan wordt bij deze nare ziekte. Steun Pink Ribbon bij het in het inzamelen van geld voor wetenschappelijk onderzoek. Kijk op pinkribbon.nl hoe je dat kunt doen.

The post 5 moedige en bekende vrouwen die borstkanker overleefden appeared first on Pabo Magazine.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven