BDSM: een parafilie of niet?

BDSM: een parafilie of niet?

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

BDSM: een parafilie of niet?

We kunnen het niet ontkennen: BDSM wordt door een groot deel van de bevolking gezien als een afwijkende seksuele voorkeur. Is BDSM dan een parafilie? Het woord parafilie neigt al gauw te refereren naar iets slechts of ongezonds. Maar Is dat wel zo?

Wat is een parafilie?

Parafilie. Afkomstig uit het Grieks (para = naast en -philia = vriendschap). Het is de verzamelterm van een groep seksuele gedragingen of fantasieën die als afwijkend van de norm worden beschouwd. Een term die dus zeer breed is. Want het kan uiteen lopen van onschuldige gedragingen, tot gevaarlijke fantasieën en gedragingen.

Parafilie in de DSM-V

De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) is de bijbel van de psychologie. Het is een handboek waarin vrijwel alle psychische aandoeningen en stoornissen in zijn gebundeld en worden geclassificeerd. Hulpverleners gebruiken het vaak om mensen met bepaalde symptomen te diagnosticeren. De meest recente versie is de DSM-V.
In de DSM-V vinden we ook de term ‘Parafilie’ terug. Hierin wordt het gekenmerkt als een afwijkende seksuele voorkeur waarbij iemand opgewonden wordt (of zich er naar gedraagt) van afwijkende activiteiten, voorwerpen of personen die niet in staat zijn hiermee in te stemmen. Voorbeelden van parafilie zijn:

  • Fetisjisme
  • Frotteurisme
  • Masochisme
  • Sadisme
  • Voyeurisme
  • Transvestisch fetisjisme
  • Pedofilie
  • Exhibitionisme

Lees ookExhibitionisme en BDSM

Maar onze seksuele voorkeuren kunnen zo uiteenlopen, dat er wel 100 verschillende soorten parafiliën bekend zijn.

Parafilie is niet abnormaal

Heb jij toevallig een parafilie? Dan betekent dat helemaal niet dat er iets ergs aan de hand is. Het hebben van een parafilie kan pas negatief zijn wanneer jijzelf lijdt onder het hebben van je seksuele voorkeur. Ook wanneer deze seksuele voorkeur resulteert in het toebrengen van schade aan jouzelf of anderen, zonder dat iemand daar toestemming voor heeft gegeven, kan als strafbaar worden gezien.

Dat een parafilie negatief uitpakt, komt eigenlijk niet zo vaak voor. Het hebben van een parafilie alleen komt vaker voor. Sterker nog: er zijn veel mensen die wel eens parafiele fantasieën of gedachten hebben. Dus heb jij een speciale voorkeur? Dan ben jij zeker niet de enige!

Iedereen is wel een beetje parafiel

Eigenlijk bestaat er dus geen normale seksualiteit. Wie bepaalt nou eigenlijk wat normaal of abnormaal is? Onze seksuele voorkeuren en fantasieën zijn voor iedereen uniek. Dat maakt het bepalen van een gezonde en normale seksualiteit dus best lastig. Duidelijk is dat de meesten onder ons wel eens een ‘afwijkende’ fantasie hebben, en daar is niks mis mee als we ons daar goed bij voelen. Makkelijk gezegd betekent dat dus dat in ons allemaal wel een beetje een parafiel schuilt.

Is BDSM een parafilie?

Valt BDSM dan onder de parafiliën? Ja. Is dat dan iets om je zorgen over te maken? Nee. BDSM is extreem divers. Waar sommige vormen binnen de BDSM neigen naar het schade brengen aan derden, zijn veel genres geheel onschuldig te noemen. Seksualiteit wordt hierbij in een consensuele setting beleefd: met wederzijdse instemming dus. En BDSM’ers lijden nauwelijks onder hun seksuele voorkeur. Vrijwel de meeste BDSM’ers worden gekenmerkt als gezonde, stabiele en gelukkige mensen. Het idee dat een parafilie slecht en ongezond is, is hier dus vér te zoeken.

BDSM: een parafilie of niet?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven