Bastinado: met de voeten bloot

Bastinado: met de voeten bloot

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

Bastinado: met de voeten bloot

Een specifieke vorm van lichamelijk straffen binnen BDSM, is Bastinado. Het is een methode waarbij iemand tegen de voetzolen wordt geslagen. Daarbij zijn vaak de voeten van de ontvanger vastgebonden.  

Wat is Bastinado?

Bastinado, ook wel foot whipping genoemd, kan gezien worden als een vorm van voetfetisj. Het wordt toegepast in een setting waarbij lichamelijk straffen wordt geaccepteerd door zowel de Dom als de sub. Dergelijke rollenspellen kunnen een situatie van gevangenschap of slavernij omvatten.  De blote voeten van de onderdanige worden vastgebonden en blootgesteld aan de Dom. Deze slaat een gewenst aantal keren tegen de voetzolen van de sub. Dit gebeurt meestal door middel van een stok of zweep.

Waar komt het vandaan?

De term Bastinado wijst naar het woord ‘baston’ of ‘baton’, dat duidt op stok. Bastinado kan verwijzen naar bastonata, dat in het Italiaans ‘slaan met een stok’ betekent.
Bastinado kent een rijke geschiedenis, die zijn oorsprong vindt in vroegere martelpraktijken bij het straffen van criminelen. Het is bekend dat in het Midden Oosten deze praktijk al duizenden jaren worden toegepast. Men spreekt daarbij ook wel over Falaka of Falanga.

Voor wie is het geschikt?

De voet is een zeer gevoelig lichaamsdeel, dat veel zenuwuiteinden bevat. Prikkels en pijn worden vaak intens ervaren. Bastinado is daarom erg geschikt voor BDSM-beoefenaars die genot willen combineren met het leiden, of toepassen, van pijn. Stimulatie van de voetzool kan zelfs leiden tot bijzonder veel pijn én genot. Zo staan de voetreflexen ter hoogte van de binnenkant van de hiel, in verbinding met de scrotum, penis, schede en anus.
Bij Bastinado wordt de ontvanger vastbonden. Het is dus uitermate geschikt voor een subs die zich volledig hulpeloos en ondergeschikt willen voelen, en daarbij de wens hebben om pijn te ervaren. Voor de Dom is het een ideale setting om te overheersen en te pijnigen.

Waar moet je op letten?

Willen jij en je partner Bastinado graag toevoegen aan jullie seksuele repertoire? Let dan op een aantal zaken:

  • Kies een safewoord. Omdat de pijn intens kan zijn bij de sub die de slagen ontvangt, is het verstandig om een safewoord te kiezen.
  • Zorg er voor dat de sub wordt geslagen op de plekken waar de voetzolen de grond raken. Dit zijn de ‘vlezige’ gebieden van de voetzool. Vermijd de randen en de tenen.
  • Voor de Dom: sla er niet wild op los, maar sla traag en kordaat. Tast af wat de de reflex van de sub is en schat in wat de limiet is.
  • Begin met simpel keukengerei. Een houten spatel is zeer geschikt om Bastinado mee uit te proberen.
  • De positie waarin de sub op de voetzolen wordt geslagen, kan variëren. De sub kan uitgestrekt en vastgebonden op het bed liggen, met de voeten vlak over de rand van het bed. Ook kan de sub op de knieën zitten op een stoel op tafel.
  • Begin niet direct met Bastinado. Windt de sub eerst op, totdat jullie het punt hebben bereikt waarop de Dom alles mag doen met de sub.

Hulpmiddelen

Bastinado kan worden uitgevoerd met verschillende gereedschappen. Met een stok kunnen snelle en korte bewegingen worden gemaakt. Voor de wat hardere slagen kan gebruik geworden gemaakt van een liniaal of paddle. Crops zijn te verkrijgen in verschillende variaties. Zo is zelfs een zweep met voetje te verkrijgen, die zeer geschikt is voor Bastinado.

We raden het af om lange floggers te gebruiken, omdat de lange strengen om de voet kan krullen. Gebruik daarom liever kleinere floggers. Gebruik je liever wel lange strengen? Let er dan op dat je de toppen van de strengen gebruikt. Hoe langer de streng, hoe langer de afstand die moet worden afgelegd, en hoe harder de streng aankomt. De strengen kunnen tevens gebruikt worden om onder de voetzolen te kietelen, om af te wisselen met pijnlijke slagen.

Lees ook: Impact play: een ruw lichaamsspel

Bastinado: met de voeten bloot

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven