BDSM Aftercare: wat doe je ná een geslaagde scene?

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

BDSM Aftercare: wat doe je ná een geslaagde scene?

Je partner en jij hebben alles helemaal goed voorbereid. Jullie hebben de wensen en grenzen met elkaar besproken, bepaald wat jullie wel en niet willen, een stopwoord afgesproken, mogelijk zelfs kleding bepaald. Je zijn helemaal klaar voor jullie BDSM-spel. Maar wat doen jullie als de scène is afgelopen? Lees hier alles over aftercare.

Wat is aftercare?

Simpel gezegd wordt met aftercare, of nazorg, de tijd bedoeld die jij en je partner samen nemen om te herstellen, na te genieten van een scène en er voor elkaar zijn. Daarbij is het ook bedoeld om na te gaan wat jullie emotionele en fysieke behoeften zijn. Sommige vormen van BDSM-spel kunnen fysiek en psychologisch belastend zijn. Tijd nemen voor aftercare is daarom perfect om te ontspannen en terug te keren naar de werkelijkheid.

De kans op een subdrop

Tijdens het BDSM-spel komen allerlei stoffen zoals dopamine, endorfine en adrenaline vrij. Op den duur raken de hersenen ‘uitgeput’: de hoeveelheid gelukzalige stofjes en de seksuele opwinding zullen verminderen en uiteindelijk verdwijnen. Daarbij komt het fysieke karakter van een BDSM-scene kijken. Aan het einde van een scène kan iemand, met name de sub, zich dus uitgeput voelen. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, somberheid en een ‘verlaten’ gevoel. Ook emoties als schuld, schaamte en gêne kunnen dan voorkomen. Dit wordt ook wel een subdrop genoemd. Een subdrop is absoluut niet een teken van een slecht uitgevoerde scène. Integendeel: hoe meer een scène als fijn wordt ervaren, hoe groter de kans is op een subdrop.

Het belang van aftercare

Wanneer een dergelijke subdrop wordt genegeerd, kunnen de voordelen en het plezier van het spel worden overschaduwd door de negatieve emoties die bij een subdrop vrijkomen. Dit kan verschillende gevolgen hebben, waaronder een verstoorde (Dom/sub) relatie. Het BDSM-spel heeft voor veel BDSM-koppels een andere invulling dan de werkelijkheid. Wanneer de scène voorbij is en jullie terugkeren naar de werkelijkheid, is een goede nazorg belangrijk om de ‘werkelijke’ relatie te herpakken en tijd te nemen om fysiek en emotioneel te herstellen. Ook zal een goede aftercare het teken zijn van veiligheid in jullie (BDSM)relatie. Hoe beter de aftercare, hoe veiliger iemand zich kan voelen en hoe gemakkelijker seksuele ervaringen naar een hoger level kunnen worden gebracht.

Hoe ziet aftercare eruit?

Aftercare is dus een zeer betekenisvolle activiteit dat aandacht en respect vraagt. Een goede Dom bespreekt dan ook altijd met zijn of haar sub hoe de nazorg zal zijn, voordat het spel begint. Het is dan ook aan de sub om aan te geven wat hij/zij nodig heeft om na de scène zich veilig, vertrouwd en gewaardeerd te voelen. Dit kan op verschillende manieren. Enkele voorbeelden:

  • Eerste hulp bij fysieke verwondingen. Bijvoorbeeld wanneer er bloed, kneuzingen of brandwonden zijn.
  • Het nemen van een warm bad of douche.
  • De sub toestemming geven om comfortabel uit te rusten of te gaan slapen.
  • Emotionele verbinding maken. Dat kan door  middel van knuffelen, over dagelijkse dingen praten. Hierbij keren jullie terug naar de werkelijkheid. Dit is vooral belangrijk wanneer de sub gedurende de scène vernederd en gekleineerd is.
  • Eten en/of drinken.
  • Een fijne massage. Dit is vooral een goede aftercare na bondage.
  • In geval van een ongeluk: medische zorg regelen of verlenen.

Wat je absoluut niet moet doen

Het wordt absoluut afgeraden om de aftercare te negeren of te verwaarlozen. Blijf als Dom in contact met je sub. Loop ook niet zomaar weg. Tenzij de aftercare juist bestaat uit de sub even met rust laten. Daarom is het verstandig om vooraf aan de scène te bespreken hoe de aftercare eruit zal zien.

BDSM Aftercare: wat doe je ná een geslaagde scene?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven