Shibari – Japanse bondage voor beginners

Shibari – Japanse bondage voor beginners

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

Zijn jij en je partner al bekend met Japanse bondage? Al eeuwen beoefenen ze het in Japan: Shibari. Het is een gedetailleerdere en preciezere vorm van bondage. Bij Shibari ligt de nadruk op het maken van complexe patronen, die als een ware kunstvorm worden beschouwd. In deze blog vertellen wij je alles over deze Japanse kunstvorm!

Geschiedenis van Shibari

Waar bij de westerse bondage de nadruk ligt op het vastbinden van iemand, gaat het bij Shibari om het creëren van kunst of het realiseren van drukpunten, wat prettig en ontspannend kan werken. Er zijn veel theorieën over de oorsprong van Shibari. Veel mensen geloven dat het begon in de Sengoku-periode van Japan, een van de duisterste historische periodes gekenmerkt door marteling en executie.

Wist je dat… als je Shibari vertaalt, het letterlijk bondage betekent?

Anderen geloven dat seksuele bondage voor het eerst populair werd in Japan in 1908 dankzij Ito Seiu, ook wel de “Vader van Shibaru” genoemd. Hij begon een onderzoek naar Hojojutsu. Dit was een martial arts techniek die door het leger gebruikt werd, en gebruik maakt van touwen. Ito Seiu maakte er een kunstvorm van. Shibari werd een populaire “performance art” in de jaren zestig en vond uiteindelijk zijn weg naar Engeland en Amerika.

shibari

Hoe werkt Shibari?

Hoewel sommige Shibari-technieken gebaseerd zijn op technieken van het leger, is Shibari een relatief zachtaardige en opwindende vorm van bondage. Het leren van deze kunstvorm kan leiden tot een dieper gevoel van vertrouwen en een sterke band tussen jou en je partner. Voor Shibari is echter veel toewijding, geduld en verbeelding nodig om het te laten werken.

Shibari is gebaseerd op een aantal specifieke patronen, met name beïnvloed door de Hojojutsu-knopen. Deze houden in dat een touw in bepaalde patronen om delen van het lichaam gewikkeld wordt en uiteindelijk het hele lichaam omvat. Er zijn verschillende niveaus van druk en begrenzing,  afhankelijk van welk lichaamsdeel wordt gestimuleerd.

Shibari staat bekend om zijn asymmetrische posities om de psychologische impact te vergroten, en zo een nieuwe dimensie toe te voegen aan de belevenis vergeleken met andere simpelere technieken. Een van de belangrijkste punten waarop Shibari van Westerse bondage verschilt is dat het niet alleen draait om het beperken van beweging: door de touwen op verschillende manieren in verschillende patronen vast te binden kun je juist de genitaliën, borsten en erogene zones van je partner stimuleren. We leggen hieronder in het kort twee bekende knopen uit.

Takate Kote

Een van de bekendere patronen is de Takate Kote, ook wel bekend als de Arm Box Tie, die de basis vormt voor een groot deel van de Shibari-knopen en een fundering biedt om het hele lichaam te omvatten. Bij de Takate Kote worden de armen en borsten vastgebonden, waarbij de armen en handen achter de rug worden vastgemaakt. Op onderstaande video kun je goed zien hoe de knoop in zijn werk gaat.

[embedded content]

Ebi  – Shrimp tie

Een andere populaire knoop is de Ebi, ook wel bekend als de Shrimp, en werd origineel gebruikt als een martelingsmethode. Het is een van de meest effectieve manieren om iemand van zijn of haar bewegingsvrijheid te ontnemen. De onderdanige wordt in een zittende houding vastgebonden met de handen op de rug. De nek wordt vervolgens met de enkels verbonden en dwingt de sub – wanneer de knoop strakker wordt gemaakt – om het lichaam voorover te buigen.

[embedded content]

Veiligheid

De Takate Kote vergt de nodige aandacht en oefening. Wanneer je voor het eerst met deze knoop aan de slag gaat is het daarom aan te raden om aanwijzingen te krijgen van iemand al de nodige ervaring heeft met Shibari.

Wat je nodig hebt Shibari / Japanse Bondage

In Japan wordt Shibari beoefend met een touw van zeven meter, maar alles tussen vijf en acht meter is prima. Het touw wordt traditioneel gemaakt van hennep of jute voor een zachte maar sterke sensatie, maar zijde touwen werken net zo goed en voorkomen wrijving.

Welke Shibari techniek zou jij wel eens willen proberen? Laat het ons weten in de reacties!

https://blog.easytoys.nl/shibari-japanse-bondage-met-touwen-voor-beginners/

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven