Een introductie op Edgeplay

Een introductie op Edgeplay

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

Een introductie op Edgeplay

Heb je van andere BDSM-spelers wel eens iets gehoord over edgeplay maar weet je niet waar ze het dan precies over hebben? Wij vertellen je alles over edgeplay.

Wat is edgeplay?

Edgeplay is een seksueel spel dat zeer extreem van aard is. Het is een spel dat op het randje van veiligheid en gezondheid ligt. Eigenlijk zegt de naam het zelf al: ‘randspel’. Een BDSM-spel dat onder edgeplay valt, kan heel gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn als het niet correct wordt uitgevoerd. Onder edgeplay kun je verschillende varianten van BDSM scharen zoals breathplay en bloodplay.

Er is geen definitieve betekenis van edgeplay. Er cirkelen verschillende definities rond die onder edgeplay zouden kunnen vallen zoals:

  • BDSM-scènes waarbij vooraf geen stopwoord is afgesproken
  • Scènes die permanent letsel kunnen veroorzaken of levensbedreigend kunnen zijn
  • BDSM-activiteiten waarop een taboe hangt
  • Alles wat in de huid kan steken of scherpe randen heeft zoals messen en naalden
  • Activiteiten die lichamelijk of geestelijk riskant zijn (geweren of fobieën)
  • Breath control, suspension bondage, electroplay, cutting, piercing, fireplay, watersports en rape roleplay
  • Elke activiteit die nieuw is voor de onderdanige
  • Dingen die buiten ‘veilig’ en ‘verstandig’ vallen maar die wel met wederzijdse toestemming gebeuren

De definitie van edgeplay is voor iedereen anders. De één vindt dat bijvoorbeeld rape roleplay (verkrachtingsseks) wel onder edgeplay valt en voor de ander is rape roleplay niet op het randje waardoor dit rollenspel volgens hem of haar niet onder edgeplay valt.

Waarom zou je aan edgeplay moeten doen?

Sommige mensen vinden het heel erg opwindend of sexy om angstig te zijn. Anderen houden van de endorfine die vrijkomt na het ontvangen van veel pijn. Sommige willen voor even geen controlfreak meer zijn en willen even een compleet ander persoon zijn. Edgeplay wordt door ook gebruikt om geconfronteerd te worden met angsten of fobieën die een bepaalde invloed op hun leven hebben. De reden om aan edgeplay te doen is heel verschillend en kan echt van een persoon afhangen.

Als je het type bent dat grenzen wilt op zoeken, snel verveeld raakt in bepaalde routines en iets nieuws, taboe en spannends wilt proberen, dan is edgeplay zeker iets waar je kennis mee kan maken. Edgeplay is voor de mensen die iets meer spanning willen dan bij de milde kant van BDSM. Houd er rekening mee dat ‘randspel’ niet bedoeld is voor mensen met een zwak hart. Edgeplay brengt je op het randje van de diepste en donkerste delen van BDSM.

Houd hier rekening mee bij edgeplay

Voordat je begint met een variant van edgeplay dan is het verstandig als je een paar zaken op een rijtje hebt. Het kan namelijk grote fouten voorkomen.

1. Wat zegt de wet?

In Engeland en Wales is het bijvoorbeeld verboden om letsel te veroorzaken of te ontvangen voor seksueel plezier. Hiermee bedoelen ze niet de welbekende blauwe plekken, maar letsel dat ontstaan is door bijvoorbeeld breathplay of wurgseks. Of wat als een sub je aanklaagt? Wat zegt de wet dan? Het is handig als je dan kunt laten zien dat jullie met elkaar afspraken hebben gemaakt, bijvoorbeeld aan de hand van mailwisseling. Het is aan te raden om alleen aan edgeplay te doen met mensen die je goed kent en die je vertrouwt zodat de kans minimaal is dat je aangeklaagd wordt door je BDSM-partner.

2. Weet de dominant wat hij doet?

Edgeplay is een gevaarlijk spel en het kan zelfs permanent schadelijk of dodelijk zijn als het niet correct wordt uitgevoerd. Beschikt de dominant dus over de vaardigheden die nodig zijn om het spel naar behoren uit te voeren? De dom heeft de vaardigheid nodig om de sub naar de randen van zijn grenzen te brengen en hem of haar helpen om die grenzen te verkennen. Ze gaan steeds een stapje verder.

3. Heeft de onderdanige realistische verwachtingen?

Wees voorzichtig als de sub zegt dat hij of zij geen grenzen kent. Je onderdanige kan te onervaren zijn om te weten wat hij of zij vraagt, kan in een fantasiewereld leven of kan op zoek zijn naar iemand om beschadigd te worden. Pas ook op wanneer de onderdanige activiteiten aanvraagt die de dominant niet veilig kan uitvoeren.

4. Is de dominant in staat en bereid om de sub te voorzien van de juiste nazorg?

Na een BDSM-spel is er altijd nazorg nodig om de sub weer bij te laten komen. Bij edgeplay is dit onderdeel nog belangrijker. Als een onderdanige naar de grenzen van lichamelijke uithoudingsvermogen is geduwd, kan er uren nazorg nodig zijn om het lichaam weer tot rust te laten brengen. Als een sub bloot heeft gestaan aan geestelijke stress, kan de nazorg wel dagen duren. De BDSM-scène kan bijvoorbeeld heel realistisch zijn geweest waardoor de onderdanige maandenlang nachtmerries kan hebben. Zelfs als de scène een succes was en de sub angsten of fobieën heeft overwonnen, kan dat voor hem of haar zeer desoriënterend zijn.

5. Matchen de BDSM-stijlen van de dominant en de onderdanige met elkaar?

Als je de grenzen van een bepaalde activiteit wilt op zoeken en je ontmoet iemand met een goede reputatie als dom of sub in dezelfde activiteit, dan betekent dat niet gelijk dat jullie een goede match zijn. Check of de BDSM-stijl van je tegenpartij datgene is wat jij zoekt.

6. Is de timing juist?

Heb je de juiste persoon ontmoet om te spelen? Ken je elkaar goed en hebben jullie dezelfde stijl? Ben je op de juiste plek om aan edgeplay te doen zonder dat de kans bestaat dat je gearresteerd kan worden? Dan lijkt het er in eerste instantie op dat jullie zonder problemen kunnen beginnen. Maar is de timing ook juist? Zowel de dominant als de onderdanige kan te weinig slaap hebben gehad, een lage bloeddruk hebben, onder druk staan op het werk of afgeleid zijn door persoonlijke problemen. Als dit zo is dan is het verstandig om het spel nog even uit te stellen. Op zulke momenten zijn de risico’s van edgeplay namelijk veel hoger. De dominant kan bijvoorbeeld minder oplettend zijn waardoor er gruwelijke gevolgen kunnen ontstaan. Wacht op een moment waarop zowel de dominant als de sub in een goede lichamelijke en geestelijke conditie zijn.

https://blog.bdsmstore.nl/een-introductie-op-edgeplay/

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven