Is een te dominante partner slecht voor je relatie?

Is een te dominante partner slecht voor je relatie?

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

Is een te dominante partner slecht voor je relatie?

Sommige mensen zijn juist opzoek naar een dominante partner. Althans, dat denken ze. Je hoort mensen wel eens zeggen: “Ik heb wel iemand nodig die tegengas geeft hoor”. En daar is helemaal niks mis mee. Maar een partner die te dominant is, zal in heel veel gevallen niet zorgen voor een hele fijne relatie. Wij leggen je uit waarom een te dominante partner juist slecht kan zijn voor je relatie.

Er is natuurlijk een verschil tussen daadkrachtig en dominant. Misschien zou de een jouw partner vreselijk dominant vinden, maar vind jij jouw partner precies daadkrachtig genoeg. Het is dus voor iedereen verschillend. En als jij helemaal tevreden en gelukkig bent met jouw ietwat dominante partner, is daar natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar wanneer je partner echt te dominant is, dan is het geen gezonde relatie voor jullie allebei.

Wanneer is mijn partner (te) dominant?

Wij hebben een kleine checklist opgesteld zodat jij kan kijken of je partner dominant is of niet.

#1 Jouw mening doet er niet toe

Er worden altijd beslissingen genomen zonder dat naar jouw mening wordt gevraagd. Dit kan om grote beslissingen gaan als opvoeding, maar ook om hele kleine zoals een vakantiebestemming of het avondeten. Het gaat erom dat het niet uitmaakt wat jij wil want je partner beslist.

#2 Je moet altijd verantwoorden waar je bent en met wie je bent

Je partner wil altijd de controle hebben. Ook over jou en ook als jullie niet samen zijn. Dit herken je aan voortdurende appjes of telefoontjes als jij bijvoorbeeld bij vrienden bent. Je partner wil niet alleen weten met wie je bent, maar ook waarom en hoe laat je weer thuis komt. Het kan zelfs zo extreem worden dat je partner ook wil weten wat jij doet op sociale media en op je telefoon. Privacy bestaat haast niet meer en je partner wil je wachtwoorden hebben zodat hij of zij ook kan checken wat jij uitspookt op sociale media.

“Als je bij vrienden bent krijg je constant berichten van je partner.”

#3 Je partner maakt vaak kwetsende opmerkingen

Dominantie komt vaak voort uit onzekerheid. Om zichzelf beter te voelen kan een dominante partner jou juist slecht laten voelen over jezelf. Dit doen ze door kwetsende opmerkingen te maken die jou een slecht gevoel geven. Dit kan kritiek zijn op hoe jij je werk of het huishouden doet of zelfs kritiek op je uiterlijk.

#4 Je partner is geen fan van je vrienden en familie

Hoe minder jij omgaat met anderen, hoe vaker je bij je partner bent of alleen thuis zit. Om die reden vinden dominante partners de familie en vrienden van hun partner vaak niet zo geweldig. Zo vinden ze altijd wel wat te zeuren of te klagen op jouw naasten terwijl daar helemaal geen reden voor is. Dit komt puur omdat zij willen dat jij zo min mogelijk je eigen leven lijdt. Hoe meer jij bij anderen bent, hoe minder controle zij over jou hebben.

“Hoe minder jij omgaat met anderen, hoe vaker je alleen thuis zit”

Het nadeel van een dominante partner

In een gezonde relatie doe je dingen uit jezelf voor jezelf of voor je partner, maar wanneer je partner heel dominant is zorgt deze ervoor dat jij dingen doet door hem of haar. Dominante mensen willen de controle hebben over alles en dat houdt automatisch in dat ze de controle bij jou wegnemen. Hierdoor krijg jij als niet dominante partner het idee dat je niet volledig kan doen wat jij zelf wil en dit zorgt voor een minder gelukkige relatie en een minder gelukkig leven over het algemeen. In een relatie moet je een onderdeel van elkaars leven zijn, maar niet volledig elkaars leven zijn. Jullie moeten beiden je eigen dingen doen en ook zonder elkaar goed functioneren.

Vind jij jouw partner (te) dominant?

https://blog.easytoys.nl/is-een-te-dominante-partner-slecht-voor-je-relatie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=is-een-te-dominante-partner-slecht-voor-je-relatie

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven