Verandering in een relatie: de 10 relatiefases

Verandering in een relatie: de 10 relatiefases

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

Hoe langer je in een relatie zit, hoe meer verandering je tegenkomt. De manier van met elkaar omgaan verandert en jullie als persoon ook. Soms in een positieve zin en soms in zorgelijke zin. Waar we echter nog weinig over weten is dat verandering in een relatie doodnormaal is. Wetenschappers stellen dat een relatie van begin tot eind uit 10 relatiefases bestaat.

Samenkomen en uit elkaar gaan

De 10 relatiefases zijn onderverdeeld in twee categorieën: samenkomen en uit elkaar gaan. Het bestaan van de fases betekent niet dat je ze allemaal doorloopt. Stellen in een gezonde relatie doorlopen alleen het eerste ‘hoofdstuk’. Onderstaande relatiefases zijn in het leven geroepen om de verandering in een relatie beter te begrijpen. Hoe meer je van elkaar begrijpt, hoe groter de kans dat je relatie goed gaat.

“Hoe meer je van elkaar begrijpt, hoe groter de kans dat je relatie goed gaat.”

relatiefases koppel easytoys

De fases van bij elkaar komen

Voor wie in een liefdeskoppel zit zijn onderstaande relatiefases ontzettend herkenbaar. Heb je geen relatie? Dan weet je straks alvast wat je te wachten staat 😉

1. De kennismakingsfase

Je ontmoet elkaar en merkt dat er wederzijdse interesse is. De eerste korte gesprekken lopen soepel en je komt steeds meer van elkaar te weten. De focus ligt nu vooral op oppervlakkige eigenschappen zoals het uiterlijk en hoe de persoon zich presenteert.

2. De experimenteerfase

Deze fase maakt waar wat de naam doet vermoeden. Je begint namelijk met experimenteren in de breedste zin van het woord. Niet alleen op seksueel gebied, maar ook op mentaal gebied. Je test elkaar uit en gaat bovendien dieper in op de normen, waarden en levensvisie van de ander. Onbewust ben je continu aan het peilen of jij wel bij hem of haar past.

3. De intensiverende fase

Het liefst blijf je altijd in deze fase hangen. Alles begint iets serieuzer en vooral intenser te worden. Je hebt de ander dusdanig goed ontdekt dat je voelt dat er meer in zit. Tijd om meer van jezelf te delen en je kwetsbaar op te stellen. Gevoelens komen in het spel en er is veel wederzijdse opwinding. Het gevoel kan ontstaan dat jullie in een bubbel leven. Met andere woorden: de liefde doet haar intrede!

“Je hebt de ander dusdanig goed ontdekt dat je voelt dat er meer in zit.”

4. De versmeltingsfase

Alles is duidelijk: jullie passen goed bij elkaar en dus is het tijd voor een relatie. Langzamerhand ontwikkel je routines en leer je elkaars vrienden en familie kennen. Steeds meer dingen bekijk je vanuit een gezamenlijk oogpunt en je betrapt jezelf er op om in de ‘we-vorm’ te praten.

5. De hechtingsfase

Als stel gaat het de goede kant op. Jullie zijn al even bij elkaar en over het algemeen loopt alles vlekkeloos. Jullie houden veel van elkaar en durven alles met elkaar te delen. Dit is de fase waarin toewijding een grote rol gaat spelen. Je moet geven en nemen, een goede balans vinden. De meeste stellen gaan samenwonen of maken trouwplannen.

relatiefase uit elkaar gaan

De fases van uit elkaar gaan

De meeste koppels halen de volgende relatiefases niet. Soms omdat het eerder strandt en soms omdat ze voor hun leven samen gelukkig blijven. Het kan ook voorkomen dat je een van de volgende fases tijdelijk bereikt, maar dan weer terug gaat naar fase 5.

6. De verschilfase

Verliefdheid kent een einde. Zelfs in de beste relaties gaat het soms mis. Maar vanaf deze relatiefase is het oppassengeblazen. Je bent namelijk op weg naar een relatiebreuk. Jullie verschillen worden groter en groter. Je begint langzaam in te zien dat bepaalde dingen niet werken en jullie eenheid niet meer is wat het was.

7. De haperingsfase

Deze fase is een voortzetting van de verschilfase. Je groeit steeds verder uit elkaar, je stelt grenzen, de communicatie hapert en jullie worden in alle opzichten steeds minder intiem. Het we-gevoel verdwijnt en ziet jezelf steeds meer als een individu in plaats van een team. Er zijn wederzijds veel verwijten en er ontstaan veel ruzietjes.

8. De stagnatiefase

In deze relatiefase staat je relatie stil. En stilstand is achteruitgang. Er gebeurt niet meer zo veel. Jullie weten dat er geen toekomst meer in zit en worden daardoor wat lusteloos. Het is een vlakke maar verdrietige fase. Het voelt alsof je alles voor niets hebt opgebouwd.

“Jullie weten dat er geen toekomst meer in zit en worden daardoor lusteloos.”

9. De vermijdingsfase

De ruzies zijn achter de rug en jullie accepteren de situatie. Meestal verlaat een van beide het huis en het is wachten op een definitieve breuk. Je probeert zo min mogelijk met elkaar in contact te komen en bent bezig je eigen leven opnieuw in te richten. Het contact dát jullie hebben gaat vooral over praktische zaken.

10. De beëindigingsfase

De koek is op. De relatie strandt hier officieel en formeel. In geval van een getrouwd koppel worden de scheidingspapieren ondertekent en als je samenwoont verlaat een van beide het huis definitief. Jullie nemen een laatste keer afscheid van elkaar. Vaak is dat een zeer emotioneel moment. Het is voorbij.

In welke relatiefase bevind jij je momenteel?

https://blog.easytoys.nl/verandering-in-een-relatie-de-10-relatiefases/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=verandering-in-een-relatie-de-10-relatiefases

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven