How to… omgaan met verwachtingen in een relatie

How to… omgaan met verwachtingen in een relatie

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

Iedereen maakt zich schuldig aan het hebben van bepaalde verwachtingen in een relatie. Verwachtingen hebben hoeft helemaal niet zo ernstig te zijn, tenzij je deze voor jezelf houdt. Jouw partner moet namelijk wel een heel goed ontwikkeld reukvermogen hebben mocht hij of zij kunnen ruiken wat precies jouw wensen en behoeften zijn. Wij geven in dit artikel in 6 stappen aan hoe je om moet gaan met verwachtingen in een relatie.

Stap 1 – Zorg eerst dat je gelukkig bent met jezelf

Het is belangrijk dat jij eerst de volledige verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen geluk. Je moet begrijpen dat een ander jou niet volledig gelukkig kan maken. Ongeacht jouw beeld van een perfecte relatie of de verwachting van een prins(es) op het witte paard; jouw partner is niet verantwoordelijk voor jouw geluk of om jullie relatie perfect naar jouw beeld na te leven.

Stap 2 – Herken de gevoelens die samenhangen met onvervulde verwachtingen

Emoties zoals teleurstelling, frustratie, pijn en angst hangen vaak samen met een onvervulde verwachting. Als je teleurgesteld bent in je relatie, is er waarschijnlijk een bepaalde verwachting niet uitgekomen. Wanneer aan de verwachtingen wordt voldaan, voelen koppels zich over het algemeen tevreden, gelukkig en gerespecteerd in hun relatie. Als er niet aan verwachtingen wordt voldaan ontstaan er minder prettige emoties en deze gevoelens zijn aanwijzingen dat verwachtingen niet met elkaar overeen komen. Het is dus enorm belangrijk om je gevoelens te leren begrijpen, zodat je vervolgens kan ontdekken waar dit precies vandaan komt. In sommige gevallen is je partner misschien niet eens op de hoogte van jouw wensen en behoeftes.

“Als er niet aan verwachtingen wordt voldaan ontstaan er minder prettige emoties.”

Stap 3 – Word bewust van de negatieve gevoelens

Wanneer je je eenmaal bewust bent van gevoelens die samenhangen met bepaalde verwachtingen, is het tijd om bewustwording te creëren. Denk na over vragen zoals: ‘Wat verwacht ik nou eigenlijk van mijn partner?’ ‘Hoe kan mijn partner aan deze verwachting voldoen?’ ‘Welk gedrag had ik van mijn partner verwacht?’. Neem je eigen verwachtingen eens goed onder de loep en ga na of jouw verwachtingen wel realistisch zijn.

How to… omgaan met verwachtingen in een relatie

Stap 4 – Probeer je verwachtingen te begrijpen

Als jij in kaart hebt gebracht hoe haalbaar jouw verwachtingen zijn, moet je ze leren begrijpen. Waar komen de verwachtingen vandaan? Ontstaan ze vanuit dromen, wensen, aannames, hoop, normen, familie, relaties uit het verleden, tv, cultuur of ergens anders?

Stap 5 – Zet je verwachtingen nog eens op een rijtje

Oke, je weet nu of jouw verwachtingen realistisch en haalbaar zijn en waar ze precies vandaan komen. Evalueer je verwachtingen en pas ze naar haalbaarheid aan of schuif ze helemaal van de baan. Evaluatie houdt in dat je bepaalt of de verwachtingen ondersteund worden door de objectieve realiteit.

“Waar komen de verwachtingen vandaan? Ontstaan ze vanuit dromen, wensen, aannames, hoop, normen, familie, relaties uit het verleden, tv, cultuur of ergens anders?”

Stap 6 – Spreek ze uit

Het uiteindelijke doel is om je verwachtingen duidelijk te maken. Met andere woorden, spreek de onuitgesproken verlangens naar jouw partner uit. Door je verwachtingen te delen, kan je partner beslissen of hij of zij aan deze behoefte kan voldoen én geef je hem of haar ook de ruimte om eventuele wederzijdse verwachtingen uit te spreken. Onthoud wel dat je een persoon nooit zou moeten willen veranderen.

Wat vind jij van verwachtingen in een relatie?

https://blog.easytoys.nl/how-to-omgaan-met-verwachtingen-in-een-relatie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=how-to-omgaan-met-verwachtingen-in-een-relatie

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven