Oei! Deze 10 signalen wijzen op een giftige relatie…

Oei! Deze 10 signalen wijzen op een giftige relatie…

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

‘Giftig’ (of toxic) is een label dat vaak op mensen en relaties wordt geplakt. Positief klinkt het niet, maar wat bedoelen we er nou écht mee? Hoe herken je een ‘giftig’ persoon, en – misschien nog wel belangrijker – welke 10 signalen duiden op een ongezonde relatie?

#1 Externaliseren

Externaliseren staat voor ‘uitbesteden van’ en in deze context hebben we het dan over personen die de ander altijd de schuld geven en negatieve dingen van zichzelf op een ander projecteren. Dit wordt vaak gedaan om zo de aandacht van henzelf af te leiden en kan er voor zorgen dat jij aan jezelf gaat twijfelen.

#2 Geen verantwoordelijkheidsgevoel

Om nog even door te gaan op het externaliseren; personen die altijd denken dat een ander de schuld is van alles wat er misgaat in hun leven, hebben geen persoonlijk verantwoordelijkheidsgevoel. Deze mensen halen meestal geen deadlines, presteren vaak ondermaats en tonen volledige minachting voor de mensen om zich heen. Ze zullen altijd met een vingertje naar hun partner wijzen als het gaat om mislukkingen in een relatie.

#3 Wraakzuchtig

Wanneer jouw partner het motto ‘boontje komt om zijn loontje’ het leven heeft ingeblazen, is het tijd om weg te rennen. Karma kan een bitch zijn, maar wraak nemen op elk foutje dat jij maakt is niet gezond. Mensen maken nou eenmaal fouten, punt.

#4 Nemen, nemen, nemen

Geven en nemen hoeft niet altijd in balans te zijn, maar er moet wel naar gestreefd worden om dit in balans te houden. Wanneer jij alleen maar geeft en nooit iets terug krijgt, kan dit wijzen op een giftige relatie.

#5 Continu controle willen hebben

In een relatie is elkaar vertrouwen enorm belangrijk. Als volwassene is het belangrijk dat jij je eigen beslissingen neemt én kan nemen. Je bent een individu en je moet zelfstandig kunnen werken en leven. Als een partner je op wat voor manier dan ook beperkt of controleert, is het tijd voor verandering.

slechte relatie

#6 Oude koeien uit de sloot halen

Je weet dat je een ongezonde relatie hebt als de ander je verleden of je zwakheden tegen je gebruikt. Je partner kan persoonlijke informatie gebruiken om je neer te zetten in het bijzijn van anderen, of het gebruiken om je te manipuleren om te doen wat ze willen. Dit is een duidelijk teken van een slechte relatie waar je uit moet komen.

#7 Isolatie

Je mag nóóit iemand isoleren. Er zijn partners die jou volledig voor zichzelf willen houden. Ze houden je tegen om met vrienden af te spreken en leuke dingen te doen of gebruik te maken van social media. Iedereen functioneert beter met een gezond sociaal netwerk.

#8 Geen woorden, maar daden

Als wat ze zeggen niet overeenkomt met hun acties, is dat een rode vlag. Sommige mensen weten hoe ze de juiste dingen moeten zeggen, maar ze doen niets om wat ze zeggen te onderbouwen. Merk dit op en wees niet bang om jouw bevindingen uit te spreken. Ze gaan door zolang ze ermee weg kunnen komen!

#9 Geen grenzen

Wij hebben in eerdere artikelen over zelfliefde al aangegeven dat grenzen stellen enorm belangrijk is. Toch zijn sommige mensen er een ster in om steeds jouw grenzen op te gaan zoeken. Als iemand continu tegen jouw grens aanhikt of er zelfs over heen walst, is dit een teken van een toxic persoon.

#10 Alleen maar negativiteit

Als afsluiter van dit lijstje kaarten we de eeuwige pessimist nog even aan. Iemand die je voortdurend naar beneden haalt of je ervan weerhoudt je persoonlijke of professionele doelen te bereiken, is een no go! Het is oké om iemand te hebben die jou uitdaagt jezelf te onderbouwen en je bewust maakt van eventuele risico’s, maar wanneer dit verandert in de eeuwige negativiteit, is het tijd om deze persoon achter je te laten.
Wat vind jij een duidelijk signaal van een giftige relatie? Laat het weten in de comments!

https://blog.easytoys.nl/oei-deze-10-signalen-wijzen-op-een-giftige-relatie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=oei-deze-10-signalen-wijzen-op-een-giftige-relatie

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven