MACHT EROTISEERT

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

power4_eyeswideshut
Macht erotiseert

‘Man in hoge positie blijkt een minnares te hebben’, het is een verhaal dat af en toe in het nieuws komt. De laatste toevoeging aan deze lange lijst is François Hollande, maar hij is in goed gezelschap: Dominique Strauss-Kahn, John F. Kennedy, François Mitterrand, John Profumo tot en met koningen… Meer dan vroeger krijgen deze verhalen veel aandacht in de pers, zeker als de omstandigheden van de seksuele escapades niet even koosjer zijn.

Het verhaal van de briljante Franse economist Strauss-Kahn met dure pakken, mooie wagens en een nogal dwingende voorliefde voor vrouwelijk schoon die op compleet onbegrijpelijke wijze een dienstmeisje aanrandde, intrigeert vriend en vijand. Allen zijn ze de belichaming van een torenhoog cliché: macht erotiseert.


MACHTIGE MANNEN EN CLANDESTIENE SEKS

MACHT EROTISEERT
machtige mannen

Er zijn een aantal mogelijkheden. Het zou kunnen dat er helemaal niets speciaals aan de hand is. Dat veel mannen er een bochtig amoureus parcours op na houden. Dat machtige mannen nu eenmaal sneller in de kijker lopen en, jammer voor hen, elke misstap de pers haalt.
Het zou echter ook kunnen dat een overmatige seksuele drive en torenhoge professionele ambities elkaars onafscheidelijke tweelingbroertjes zijn, beiden tot ongekende hoogten opgezweept door een laaiend testosteronniveau.
Of het zou kunnen dat mannen die zich laven aan de bronnen van de macht, er echt dronken van worden. Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar misschien geldt dat niet langer voor deze Masters of the Universe.
Misschien doen machtige mannen bij vrouwen meteen het beeld van de prins op het witte paard voor ogen komen en, onschuldige deernen als ze zijn, vallen ze als een blok voor status, prestige en charisma.


WAT ZEGT DE WETENSCHAP

MACHT EROTISEERT
man of vrouw

Het zal u wellicht niet verrassen dat wetenschappers zich ook al een paar keer verbrand hebben aan deze vragen. Psychologisch onderzoek lijkt vooral de derde mogelijkheid te ondersteunen. Mensen, man of vrouw, die macht verwerven worden onrealistisch optimistisch over mogelijke seksuele interesse van toekomstige partners. Het zelfvertrouwen krijgt een zodanige boost dat men zich voelt alsof iedereen interesse heeft en vandaar gaat men ook veel meer initiatief nemen want men is tamelijk zeker van zijn zaak. Vandaar komen politici, bedrijfsleiders,… vaker in een situatie als Hollande terecht. Men vindt zichzelf veel knapper en wordt iets dominanter. Ze zoeken meer toenadering, maken meer oogcontact. ‘Dronken zijn van macht’ is meer dan een mooie metafoor, de effecten van een alcoholintoxicatiezijn heel gelijkaardig.
Mensen die macht verwerven, leggen strikte morele regels op aan anderen, maar hebben geen problemen om die regels zelf te overtreden. Mensen die macht verwerven, geven zelf aan meer ontrouw te zijn en ook meer plannen te hebben om hun partner te bedriegen.


CONCLUSIE: RUSSISCHE ROULETTE

MACHT EROTISEERT
onaantastbaar

Kortom, macht erotiseert. Maar op een heel andere manier dan we denken. Het zijn niet de toekomstige bedpartners die zwijmelen bij het zien van zoveel macht en status. Nee, het zijn de machthebbers zelf die zich bewust worden van hun status en er zich naar gedragen, initieel vaak met succes. Het welslagen van hun escapades geeft hen steeds meer zelfvertrouwen, maakt hen schijnbaar onaantastbaar en steeds roekelozer. Maar, zoals DSK ondervond in zijn peperdure hotelsuite, er zit altijd één kogel in de revolver bij Russische roulette.


https://deccadent.com/macht-erotiseert/

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven