Hoe moet je iemand afwijzen? De beste tips!

Hoe moet je iemand afwijzen? De beste tips!

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

Hoe moet je iemand afwijzen? De beste tips!

Of het nu gaat om een Valentijnsdate, om een relatie of om seks, afwijzing is nooit leuk. Ook niet als jij degene bent die het afwijzen moet doen! De grote vraag is natuurlijk: hoe kun je iemand afwijzen zonder hen te kwetsen? Om jou te helpen bieden we de 3 beste tips!

Zo wijs je iemand af

Voordat we beginnen…

Het is moeilijk en soms zelfs een ontzettende bummer. Maar zie je het niet zitten, dan is het toch echt beter om iemand af te wijzen. Niemand wordt er gelukkig van om zijn of haar interesse te faken, maar óók niet om aan het lijntje gehouden te worden.

“Liefde moet nou eenmaal van twee kanten komen.”

Met de juiste aanpak en een stukje empathie zal elke afwijzing minder pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Ook als je middenin een date of een relatie zit en er toch voor kiest om deze te beëindigen, ben je met de volgende tips een stuk beter voorbereid!

Tip 1. De juiste plaats en tijd

Vraagt iemand je in het echt uit, dus niet op een dating app of iets dergelijks, dan ben je misschien geneigd om ter plekke ja of nee te zeggen. Maar wil je er even over nadenken of houd je gewoon niet zo van confrontatie, dan kun je er prima later op terugkomen. Niks mis mee!

Daarbij komt dat als je iemand op een te vluchtige of directe manier afwijst, het bot over kan komen. Hoe meer iemand jou ziet zitten, hoe harder de klap als je hen in een oogwenk afwijst. Zowel luisteren als timing zijn dus belangrijke factoren in hoe iemand een afwijzing ervaart.

Het tegenovergestelde kan ook negatief werken. Wacht je namelijk langer dan een week, of geef je iemand helemaal geen antwoord, dan riskeer je dat je hen eindeloos in spanning houdt. Uiteraard hoef je niet net zo voorzichtig te zijn met een wildvreemde als met iemand die je goed kent.

Nog een tip! Zijn jullie één of twee keer op date geweest en denk je toch dat het niks wordt, dan is het niet zo gek om dit via een belletje of een appje aan te geven. Maar gaat het om iemand die je al een langere tijd kent, dan zullen ze het waarderen dat je even face to face afspreekt.

Tip 2. Wees eerlijk en duidelijk

Er zijn allerlei manieren om aan te geven dat je niet (langer) geïnteresseerd bent, en het is natuurlijk aan jou om de juiste woorden te kiezen voor jouw situatie! Maar om je op gang te helpen, geven we een aantal voorbeelden. Voel je je gewoonweg niet tot iemand aangetrokken, of vindt je dat de chemie ontbreekt? Dan zou je kunnen zeggen:

“Bedankt, maar je bent mijn type niet.”

of…

“Sorry, maar ik voel de vonk niet overslaan.”

Ja, het klinkt misschien cliché, maar dat is omdat het werkt! Het is klare taal. Voel je trouwens niet verplicht om je exacte reden(en) te geven als het iemand betreft die je toch niet zo goed kent.

Misschien sta je niet open voor iemands aanbod, omdat je net uit een relatie komt en/of omdat je er zelf niet klaar voor bent. Dat zou je dan kunnen aanduiden met:

“Het ligt niet aan jou, maar aan mij.”

Je besluit toelichten

Hebben jullie toch aardig wat tijd in elkaar gestoken, dan is het wel zo respectvol en sympathiek om je besluit toe te lichten. Spreek je (op een nette manier 😉) jouw gedachten en gevoelens uit, dan weet diegene tenminste waar die aan toe is. Geef je helemaal niks vrij, dan kan hij of zij zich blijven afvragen waar het aan gelegen heeft.

Het kan aanlokkelijk zijn om een excuus te geven, om zo de klap te verzachten. “Ik vind je heel leuk, maar…” bijvoorbeeld. Goed bedoeld, maar hiermee kun je iemand per ongeluk valse hoop geven, waardoor die jou nog niet loslaat. Het is dus beter om er geen doekjes om te winden, zodat jullie allebei snel weer verder kunnen met jullie respectieve levens.

Tip 3. Stel hem of haar gerust

Maak je je toch zorgen dat je afwijzing te hard aan zal komen, dan kun je iemand uiteraard best een hart onder de riem steken. Bijvoorbeeld door je afwijzing in te pakken met complimenten/positieve feedback. Maar wil je niet het risico lopen dat je het verkeerde idee geeft, dan kun je dit beter niet te persoonlijk maken. Bijvoorbeeld:

“Je bent heel aantrekkelijk, dus ik twijfel er niet aan dat je weer iemand zult vinden.”

En niet…

“Ik vind je echt een lekker ding, dus ik vind het ook heel zonde…”

Ten slotte…

Ongeacht hoe goed je bent voorbereid, een afwijzing doet vaak pijn. Niet iedereen zal direct weten hoe ze met hun emoties om moeten gaan wanneer ze afgewezen worden, dus het kan best voorkomen dat iemand afreageert. Maar laat je nooit respectloos behandelen! Kom je er toch nog niet helemaal uit, vraag advies van een vriend, vriendin of familielid.

Heb jij nog handige tips die wij gemist hebben? Laat het weten!

https://blog.easytoys.nl/hoe-moet-je-iemand-afwijzen-de-beste-tips/

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven