Schaamhaar: al jouw vragen beantwoord!

Schaamhaar: al jouw vragen beantwoord!

This post is also available in: Nederlands English (Engels)

Schaamhaar. Vrijwel iedereen krijgt het, maar waarom eigenlijk? Wat voor nut heeft het? En moeten we het trimmen, scheren of toch laten zoals het is? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen over dit mysterieuze hoopje haar op en rondom de schaamstreek!

Alles dat je wilt weten over schaamhaar

Wat is schaamhaar?

Schaamhaar is haar dat vanaf de puberteit op en rondom de geslachtsdelen groeit. Dit wordt in gang gezet door het mannelijk hormoon testosteron. Meestal is schaamhaar wat stugger, donkerder van kleur en krullender dan het haar op ons hoofd. Stiekem benieuwd welke kleur iemands schaamhaar is? De kleur van zijn of haar wenkbrauwen komt waarschijnlijk dichtbij.

Hoe snel en hoe lang groeit het?

Gemiddeld groeit schaamhaar ongeveer 1 centimeter per maand en bereikt het een lengte van 5 à 6 cm, maar het verschilt per persoon. Als tiener groeit je schaamhaar bijna net zo snel als het haar op je hoofd. Naarmate je ouder wordt, groeit het steeds trager.

Waarom noemen we het schaamhaar?

De groei van schaamhaar is een gezonde en volkomen normale lichaamsfunctie. Anders dan de naam dus doet vermoeden, is het niks om je voor te schamen!

Het woord ‘schaam’ in woorden als ‘schaamstreek’, ‘schaamdeel’ en ‘schaamhaar’ komt waarschijnlijk voort uit het christendom. In het verhaal van de Bijbel eten Adam en Eva van de verboden vrucht. Vervolgens zijn hun ogen geopend; ze merken dat ze naakt zijn en uit schaamte verbergen ze hun geslachtsdelen met vijgenbladeren.

Schaamhaar: al jouw vragen beantwoord!

Waarom hebben we schaamhaar?

Vroeger werd gedacht dat schaamhaar bedoeld is om de geslachtsdelen te verbergen. Maar vandaag de dag weten we dat het hele andere functies heeft, namelijk:

  • Het houdt de geslachtsdelen warm.
  • Het beschermt de geslachtsdelen tegen wrijving en wondjes.
  • Het beschermt de geslachtsdelen tegen schadelijke bacteriën en virussen.
  • Het signaleert dat je de puberteit bereikt hebt en ‘geslachtsrijp’ wordt.
  • Het geeft feromonen af die aantrekkelijk kunnen zijn voor een potentiële partner.

Hoe moet ik mijn schaamhaar wassen?

Wil je zorgen dat je daarbeneden altijd fris bent, dan is het zaak dat je jouw zaakje goed en grondig wast. Warm water volstaat. Breng geen zeep of shampoo aan op de vulva, want dit brengt de zuurgraad uit balans. Ook niet op de eikel/voorhuid van de penis, dit gaat namelijk irriteren.

Moet ik mijn schaamhaar trimmen of scheren?

Veel mensen vinden een gemaaid gazon er verzorgder uitzien. En sommigen vinden het zelfs mooier dat er helemaal niks meer zit. Maar uiteindelijk is het jouw lichaam en dus ook jouw keuze of je het bijwerkt met een trimmer, wegscheert of juist laat uitgroeien.

Er wordt weleens gedacht dat het hygiënischer is om je schaarhaar te scheren, maar dat is niet zo!

De risico’s van het scheren

Zoals genoemd heeft je schaamhaar een aantal functies. Scheer je het weg, dan heb je daar geen profijt van. Kun je het toch niet laten, wees dan voorzichtig dat je jezelf niet aan het scheermesje snijdt! Een wondje in je intieme zone is niet alleen erg onprettig, soa’s kunnen zich hierdoor ook makkelijker verspreiden.

Geen haar, geen huis

Heb je geen schaamhaar, dan kunnen platjes zich er ook niet in nestelen. Echter komt schaamluis dankzij betere hygiëne en verzorging steeds minder voor. Daarbij komt dat het gemakkelijk (zelf) te behandelen is. Voel je dus niet genoodzaakt om je te scheren voor seks.

Hoe scheer je je schaamhaar?

Ga voorzichtig te werk. Begin met het afknippen van de langste haren en gebruik eventueel een scrub om dode huidcellen te verwijderen voor je begint met scheren. Gebruik scheercrème of scheer je schaamhaar onder de douche, want dit maakt het proces een stuk soepeler.

Bekijk dit artikel voor aanvullende tips!

Schaamhaar: al jouw vragen beantwoord!

Er groeit haar tussen mijn billen, is dat normaal?

Haar dat groeit rondom de anus is volkomen normaal. De hoeveelheid kan per persoon verschillen, en het kan wat vroeger of juist later komen.

Mijn schaamhaar jeukt. Hoe komt dat?

Jeuk in je schaamstreek kan ontzettend vervelend zijn! Maar geen paniek, meestal is het eenvoudig behandelbaar. Een aantal mogelijke oorzaken:

  • Een geïrriteerde/herstellende huid, bijvoorbeeld na het scheren.
  • Een droge huid, bijvoorbeeld door veel zweten en/of het dragen van te strakke kleding.
  • Eczeem in de schaamstreek, bijvoorbeeld door een te droge of overbelaste huid.
  • Een schimmelinfectie of een bacteriële infectie, door een verstoorde pH-balans.
  • Schaamluis, overgedragen door seksueel contact.

Kom je er niet uit? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Dit lijkt misschien ongemakkelijk, maar geloof ons, je bent verre van de enige die hier last van heeft. Bovendien is de huisarts er om jou zo goed mogelijk te helpen!

Heb jij nog een brandende vraag over schaamhaar? Laat een reactie achter!

https://blog.easytoys.nl/schaamhaar-al-jouw-vragen-beantwoord/

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven